Historik

En liten historik om Dalarö
Dalarö Ligger vid Södertörns östra kust vid Jungfrufjärden i Stockholms södra skärgård. Ön är avskild från fastlandet via en grävd kanal, men broförbindelse finns. Ön är ca 9 km lång och det har funnits bosättningar här sedan 1000-talet. Sedan 1300-talet har namnet Dalarö funnits att hitta i text.
Dalarö var på 1600-talet en viktig knutpunkt för sjötrafik, lotsar etc. Många sjöslag har utspelat sig i vattnen kring ön. Två gånger har ryssarna bränt ner samhället. På öarna omkring finns det många fornminnen i form av så kallade ryssugnar som är lämningar efter ryssarna som stal kor och stekte dem hela. Speciellt ön Munken utanför Smådalarö är känt för sina ryssugnar.
Sitt verkliga uppsving fick Dalarö på 1850-talet, då den välbesuttna stadsbefolkningen från Stockholm började uppskatta att komma bort ifrån stadens buller och möta frisk luft och natur. Man styckade av tomter och började att bygga de grosshandlarvillor med den snickarglädje som Dalarö nu är känt för.
Historik om Dalarö Hotel Bellevue
Dalarö Hotel Bellevue är beläget 100 meter från Dalarö torg med sjötomt och en storslagen utsikt över jungfrufjärden. Huset som är byggt 1884-86 i holländsk renässansstil, uppfördes ursprungligen som sommarbostad av och till byggmästare Alf Wallander från Stockholm. Wallander som var konstmecenat bjöd till sitt hem in många av Sveriges kända konstnärer Tex. Strindberg, Zorn och Liljefors som sökte inspiration i och omkring Dalarö En annan celebritet som gästat huset är Kung Oscar II. Han vistades ofta på Dalarö. Byggmästare Wallander var långt före sin tid då han chockade sin omgivning genom att jogga runt Dalarö och att han inredde ett motionsrum i huset detta då han var en man på 60 år.
När Wallander avled 1891 köptes huset av Arne Hjort, dåvarande ägare till företaget B A & CO numera Bacho. Även Hjort var konstälskare och fortsatte i Wallander spår att gynna olika konstnärer. 1899 avled Hjort och byggnaden köptes in som annex till dåvarande Dalarö hotell som låg nere vid hamnen tills det brann ner 1919. Då blev hotellet fristående och döptes till Dalarö Hotel Bellevue. I samband med Kreugerkraschen såldes hotellet till S:t Lukas stiftelsen och Hotellet kallades i folkmun för Lukas. Under Lukasstiftelsens tid användes hotellet som rekreationshem för medlemmar i stiftelsen. Under 1950-talet skulle hotellet moderniseras, som då brukligt var. Taket sänktes, alla kakelugnar kastades ut på jungfrufjuärdens botten (22 stycken) då man införde centralvärme så var de ju ej längre funktionella. 1981 sålde S:t Lukas stiftelsen hotellet till privata ägare som drev hotellet vidare som hotell och konferens nu under namnet Dalarö Hotell.
2001 började hotellet med intensiva renoveringar då man återskapar den gamla atmosfären genom att höja taket med mera. I samband med detta togs även det gamla namnet Dalarö Hotel Bellevue tillbaka för att påminna om fornstora dar.